jedzenie wina kawa i herbata sezonowe specjały
PRZEKĄSKI
FOCACCIA 5.00
Dwie włoskie bułeczki drożdżowe ze szlachetną oliwą, solą morską i rozmarynem.
Domowe pieczywo.
CARPACCIO 34.00
Cieniutkie plastry wyśmienitej polędwicy wołowej skropione szlachetną oliwą
i octem balsamicznym z Modeny. Podawane z listkami rukoli, kaparami i płatkami parmezanu.
Nasz powód do dumy.
MAŁŻE (PRZEGRZEBKI) 62.00
Małże św. Jakuba w sosie maślanym z dodatkiem ginu Gordon's na sałatach liściastych.
Snobistycznie.
KALMAR 29.00
Caluteńki kalmar. Faszerowany bakłażanami, świeżymi pomidorami,
cebulką i orzeszkami piniowymi. Doprawiony bazylią i limonką.
Zaskakująca forma.
ROLADKI 25.00
Cieniutkie paseczki grillowanej cukinii wypełnione miękkim kozim serem,
pieczonych paprykach na kiełkach lucerny.
Zielono mi ...
ŚLIMAKI 22.00
Pół tuzina winniczków smażonych na maśle z ziołami i czosnkiem.
Z bagietką po burgundzku.
Ot co.
KREWETKI ARRABIATA 36.00
Smażone na oliwie. Serwowane z bazyliowym Pesto, cząstkami pomidorów
i płatkami czosnku.
Palce lizać!
SAŁATY
KOMPOZYCJA 24.00
Smakowita kompozycja z cieciorki, suszonych pomidorów i mediolańskiego salami
na sałacie przyprawionej oliwą i listkami bazylii.
Prozdrowotnie.
KURCZAK 26.00
Kurczak przyrządzony na klarowanym maśle z bazylią i kroplą białego octu balsamicznego
z Modeny w towarzystwie pomidorów suszonych na słońcu.
W kremowym parmezanowym sosie podany na liściastych sałatach.
Trudno się rozstać.
HALOUMI 28.00
Grillowany ser haloumi z cząstkami pomarańczy, pestkami słonecznika
w winegrecie bazyliowym. Na liściach i listeczkach, z chrupiącą grzanką.
Nie tylko dla wegetarian.
ZUPY
BAŁKAŃSKA 17.00
Bałkańska zupa z pomidorów i bakłażanów duszonych na kropli jasnej oliwki
z prażonymi piniolami i jogurtem greckim.
Kwintesencja lata.
KREM Z BATATÓW 18.00
Krem z batatów z dodatkiem kawioru, doprawiony limonką, w towarzystwie grzanki
skropionej oliwą liguryjską.
Jedwabiście.
SEROWA 19.00
Zupa na rosole ziołowym z kurczaka oraz serach pleśniowych
z listków świeżego tymianku.
Z charakterem.
MAKARONY
ORECCHIETTE 26.00
Oriecchiette z awokado i podgrzybkami z dodatkiem pomidorów,
selera naciowego i parmezanu.
Bardzo wdzięczne danie.
SPAGHETTI 32.00
Włoskie spaghetti w sosie szafranowym, z krewetkami, pierścionkami kalmarów,
mulami ... i niespodzianką.
Wyższa szkoła jazdy.
KLUSECZKI 32.00
Kuleczki ~ kluseczki kukurydziane z pastą oliwkową, szynką parmeńską,
kaparami i listkami rukoli.
Żółciuteńkie.
PICHIATELLI 32.00
Oryginalne włoskie kluski z borowikami duszonymi na oliwie i białym winie
z paseczkami polędwicy pachnącej jałowcem,
delikatną śmietanką i świeżymi kiełkami.
Na zawsze.
RAVIOLI 33.00
Ravioli pękate od krewetek na masełku czosnkowym, podane z listakami świeżej kolendry.
Pyszne ~ bez dwóch zdań.
CANNELLONI Z MIĘSEM 26.00
Makaronowe „tuby” domowego wyrobu faszerowane wołowiną w klasycznym
sosie bolońskim,
zapiekane pod beszamelem i oprószone parmezanem.
Mamma Mia!
RYBY
ŁOSOŚ 38.00
Łosoś duszony w sosie sojowym i oliwie z cytrynami, z dodatkiem białego i czarnego ryżu
oraz sałatki z groszku zielonego i marynowanych kurek.
Ciekawie.
TURBOT 56.00
Turbot upieczony w całości, podany z opiekanymi ziemniakami i fasolką szparagową
w towarzystwie czerwonego raka.
Malarsko.
MIĘSA
KOTLECIKI JAGNIĘCE 63.00
Kotleciki jagnięce na config cebulowym wraz z cukinią z grilla i opiekanymi ziemniakami.
Na medal.
STEK 54.00
Stek z rozmarynem, pieczonymi ziemniakami, fenkułem i pomidorkami koktajlowymi
w winnym sosie z sera koziego.
Oto danie.
DZICZYZNA 55.00
Bitki z dzika na grillowanej cukinii i grzybach z oliwkowymi kluseczkami własnej roboty.
Tylko u nas.
KURCZAK 32.00
Filet z kurczaka w pierścieniu ze świeżych pomidorów, listków bazylii,
mozarelli i plastrów smażonych ziemniaków.
Colori Italiani.
KACZKA 48.00
Połówka kaczki pieczonej z żurawiną i mango, podana z ziemniakami wprost z patelni.
Kaczuszka wyśmienita.
POLĘDWICZKI 41.00
Grillowana polędwiczka wieprzowa w całości, podana z zielonym gnocchi,
szpinakiem duszonym na masełku parmezanowym oraz sosem ze świeżych pomidorów
i zielonego pieprzu.
Siła tradycji.
DESERY
TIRAMISU 20.00
Tiramisu czyli deser z mascarpone na biszkoptach z dodatkiem likieru amaretto,
odrobiny najlepszej kawy i gorzkiej czekolady.
Włoski klasyk ~ żadna podróbka.
RÓŻA 18.00
Róża z ciasta filo pełna owoców w sosie kiwi, rumu i odrobiny trzcinowego cukru.
Do zdjęcia ~ do schrupania
TARTOLETKA 16.00
Tartoletka krucha i mocno czekoladowa z lodami miętowymi własnej roboty.
Choco ~ mint.
TORT BEZOWY 22.00
Rozpływająca się w ustach beza figowa przełożona delikatnym kremem z mascarpone
i czekolady z kroplą sosu figowego na cukrze z brandy.
Po mistrzowsku.
SORBET 15.00
Domowego wyrobu orzeźwiający sorbet z cytryn.
Zapach Sycylii.