tel. 48 (0) 22 425 59 64

e-mail:

jedzenie wina kawa i herbata sezonowe specjały

PRZEKĄSKI

FOCACCIA   5.00
Dwie włoskie bułeczki drożdżowe ze szlachetną oliwą, solą morską i rozmarynem.
Domowe pieczywo.

CARPACCIO   34.00
Cieniutkie plastry wyśmienitej polędwicy wołowej skropione szlachetną oliwą
i octem balsamicznym z Modeny. Podawane z listkami rukoli, kaparami i płatkami parmezanu.
Nasz powód do dumy.

MAŁŻE (PRZEGRZEBKI)   62.00
Małże św. Jakuba w sosie maślanym z dodatkiem ginu Gordon's na sałatach liściastych.
Snobistycznie.

KALMAR   29.00
Caluteńki kalmar. Faszerowany bakłażanami, świeżymi pomidorami,
cebulką i orzeszkami piniowymi. Doprawiony bazylią i limonką.
Zaskakująca forma.

ROLADKI   25.00
Cieniutkie paseczki grillowanej cukinii wypełnione miękkim kozim serem,
pieczonych paprykach na kiełkach lucerny.
Zielono mi ...

ŚLIMAKI   22.00
Pół tuzina winniczków smażonych na maśle z ziołami i czosnkiem.
Z bagietką po burgundzku.
Ot co.

KREWETKI ARRABIATA   36.00
Smażone na oliwie. Serwowane z bazyliowym Pesto, cząstkami pomidorów
i płatkami czosnku.
Palce lizać!

SAŁATY

KOMPOZYCJA   24.00
Smakowita kompozycja z cieciorki, suszonych pomidorów i mediolańskiego salami
na sałacie przyprawionej oliwą i listkami bazylii.
Prozdrowotnie.

KURCZAK   26.00
Kurczak przyrządzony na klarowanym maśle z bazylią i kroplą białego octu balsamicznego
z Modeny w towarzystwie pomidorów suszonych na słońcu.
W kremowym parmezanowym sosie podany na liściastych sałatach.
Trudno się rozstać.

HALOUMI   28.00
Grillowany ser haloumi z cząstkami pomarańczy, pestkami słonecznika
w winegrecie bazyliowym. Na liściach i listeczkach, z chrupiącą grzanką.
Nie tylko dla wegetarian.

ZUPY

BAŁKAŃSKA   17.00
Bałkańska zupa z pomidorów i bakłażanów duszonych na kropli jasnej oliwki
z prażonymi piniolami i jogurtem greckim.
Kwintesencja lata.

KREM Z BATATÓW   18.00
Krem z batatów z dodatkiem kawioru, doprawiony limonką, w towarzystwie grzanki
skropionej oliwą liguryjską.
Jedwabiście.

SEROWA  19.00
Zupa na rosole ziołowym z kurczaka oraz serach pleśniowych
z listków świeżego tymianku.
Z charakterem.

MAKARONY

ORECCHIETTE   26.00
Oriecchiette z awokado i podgrzybkami z dodatkiem pomidorów,
selera naciowego i parmezanu.
Bardzo wdzięczne danie.

SPAGHETTI   32.00
Włoskie spaghetti w sosie szafranowym, z krewetkami, pierścionkami kalmarów,
mulami ... i niespodzianką.
Wyższa szkoła jazdy.


KLUSECZKI   32.00
Kuleczki ~ kluseczki kukurydziane z pastą oliwkową, szynką parmeńską,
kaparami i listkami rukoli.

Żółciuteńkie.

PICHIATELLI   32.00
Oryginalne włoskie kluski z borowikami duszonymi na oliwie i białym winie
z paseczkami polędwicy pachnącej jałowcem,
delikatną śmietanką i świeżymi kiełkami.
Na zawsze.

RAVIOLI   33.00
Ravioli pękate od krewetek na masełku czosnkowym, podane z listakami świeżej kolendry.
Pyszne ~ bez dwóch zdań.

CANNELLONI Z MIĘSEM   26.00
Makaronowe „tuby” domowego wyrobu faszerowane wołowiną w klasycznym
sosie bolońskim,
zapiekane pod beszamelem i oprószone parmezanem.
Mamma Mia!

RYBY

ŁOSOŚ   38.00
Łosoś duszony w sosie sojowym i oliwie z cytrynami, z dodatkiem białego i czarnego ryżu
oraz sałatki z groszku zielonego i marynowanych kurek.
Ciekawie.

TURBOT   56.00
Turbot upieczony w całości, podany z opiekanymi ziemniakami i fasolką szparagową
w towarzystwie czerwonego raka.
Malarsko.

MIĘSA

KOTLECIKI JAGNIĘCE   63.00
Kotleciki jagnięce na config cebulowym wraz z cukinią z grilla i opiekanymi ziemniakami.
Na medal.

STEK   54.00
Stek z rozmarynem, pieczonymi ziemniakami, fenkułem i pomidorkami koktajlowymi
w winnym sosie z sera koziego.
Oto danie.

DZICZYZNA   55.00
Bitki z dzika na grillowanej cukinii i grzybach z oliwkowymi kluseczkami własnej roboty.
Tylko u nas.

KURCZAK   32.00
Filet z kurczaka w pierścieniu ze świeżych pomidorów, listków bazylii,
mozarelli i plastrów smażonych ziemniaków.
Colori Italiani.

KACZKA   48.00
Połówka kaczki pieczonej z żurawiną i mango, podana z ziemniakami wprost z patelni.
Kaczuszka wyśmienita.

POLĘDWICZKI   41.00
Grillowana polędwiczka wieprzowa w całości, podana z zielonym gnocchi,
szpinakiem duszonym na masełku parmezanowym oraz sosem ze świeżych pomidorów
i zielonego pieprzu.
Siła tradycji.

DESERY

TIRAMISU   20.00
Tiramisu czyli deser z mascarpone na biszkoptach z dodatkiem likieru amaretto,
odrobiny najlepszej kawy i gorzkiej czekolady.
Włoski klasyk ~ żadna podróbka.

RÓŻA   18.00
Róża z ciasta filo pełna owoców w sosie kiwi, rumu i odrobiny trzcinowego cukru.
Do zdjęcia ~ do schrupania

TARTOLETKA   16.00
Tartoletka krucha i mocno czekoladowa z lodami miętowymi własnej roboty.
Choco ~ mint.

TORT BEZOWY   22.00
Rozpływająca się w ustach beza figowa przełożona delikatnym kremem z mascarpone
i czekolady z kroplą sosu figowego na cukrze z brandy.
Po mistrzowsku.

SORBET   15.00
Domowego wyrobu orzeźwiający sorbet z cytryn.
Zapach Sycylii.